Nepnieuws

Hè hè, eindelijk doet Hardenberg ook mee op het gebied van nieuws. Van nepnieuws, eigenlijk. Overal lees je over valse berichten en het bewust verstrekken van verkeerde informatie: over Zwarte Piet die racistisch zou zijn, over agrariërs die mest importeren, over Amerikaanse bemoeienis met de verkiezingen in Rusland. Maar niks over Hardenberg. Tot afgelopen week.

In het Algemeen Dagblad stond een artikel over parkeren bij ziekenhuizen. Overgenomen van dochterkrant De Stentor. Volgens de auteur was het parkeren bij vrijwel alle ziekenhuizen duurder geworden, behalve bij het Röpcke-Zweersziekenhuis in Hardenberg. Daar was het zelfs gratis. Maar een blauwe parkeerschijf achter de autoruit zou wel op prijs worden gesteld. Niet verplicht, nee: op prijs gesteld.

Omdat de pr-afdeling van het ziekenhuis hier niks over had laten weten is vrijdagmorgen aan de voorlichters gevraagd wat nou precies het parkeerbeleid van het ziekenhuis is. Die wisten nergens van maar gingen de vraag uitzetten in de organisatie, zoals dat tegenwoordig heet. Daar bedoelen ze mee dat ze er zelfs geen bal van afweten maar dat ze hopen dat ergens in een kamertje iemand zit die wel enige kennis van zaken heeft. Dat uitzetten duurde nogal lang, zodat vrijdagmiddag tegen een uur of drie opnieuw contact werd gezocht. Helaas waren de voorlichters nét weg en kwamen ze de eerste vier dagen ook niet weer. Vreemd genoeg was het bericht daarna wel verdwenen bij De Stentor (maar met een tablet of smartphone kun je tegenwoordig heel makkelijk een schermafdruk maken…..)

Gelukkig bestaat er nog zoiets als een website. En op die van het ziekenhuis staat te lezen dat er wel degelijk betaald moet worden bij het ziekenhuis in Hardenberg. Alleen kort parkeren is gratis, maar die plekken zijn bijna altijd bezet zodat naar de betaalde parkeerterreinen uitgeweken moet worden.

Waar komt het nepnieuws over gratis parkeren dan vandaan? Onderzoek leert dat het artikel gemaakt is door een leerling van een mbo-school. De knaap loopt stage bij de Stentor en citeerde een onderzoekje van de website Kortingscode.nl. En nou mocht hij daar helemaal zelfstandig een verhaaltje van maken voor de krant.

Blijkbaar worden wel vaker scholieren ingezet bij De Stentor/AD. Onlangs was nog een overzichtje te zien van de plekken waar roetpieten te bewonderen zouden zijn bij de intocht van Sinterklaas. En volgens het kaartje in het AD zou Hardenberg daartoe behoren, terwijl het in werkelijkheid donkerbruine, zwarte en gitzwarte Pieten waren. Ook nepnieuws. En er zit gelukkig nog meer aan te komen. Bijvoorbeeld dat de voorzitter van HHC het tweede team wil laten meespelen in een grotemensencompetitie. Bijna alle topamateurclubs zijn tegen het meespelen van beloftenteams van de profs in de Tweede en Derde divisie vanwege competitievervalsing en dan zal HHC dezelfde ellende willen veroorzaken in bijvoorbeeld de Hoofdklasse. Dat is zo’n vreemde kronkel, dat moet wel nepnieuws zijn.

Trump, Poetin, CNN, NOS en nu eindelijk ook Stentor en Hardenberg. Het voelt een beetje alsof we eindelijk ook een vlag op de maan hebben geplaatst.