Cafetaria mag geen restaurant worden

MARIËNBERG – Ruim 35 jaar heeft op de hoek van de Nieuweweg/Hardenbergerweg in Mariënberg een snackwagen gestaan, tot hij vlak voor Pasen 2015 door een omgevallen boom is verwoest. Daarna heeft er korte tijd een viskraam gestaan, die op last van de Voedsel- en Warenautoriteit is gesloten. Sinds 2016 staat nu, ter vervanging van de snackwagen, op die plek cafetaria Mainbarg: een gebouw ten behoeve van de verkoop van ijs, frites en snacks met een openbaar toiletgebouw. Samen niet groter dan 50 m2, want het terrein heeft eigenlijk de bestemming ‘groen’.

De eigenaar heeft onlangs aan de gemeente toestemming gevraagd om de cafetaria uit te breiden, maar de lokale overheid is dat niet van plan. Door de gevraagde uitbreiding toe te staan ontstaat een restaurant. Dat heeft een andere uitstraling op de omgeving dan een snackbar met een terras, vindt de gemeente, want het groene gedeelte wordt minder groot. Bovendien is het verlenen van medewerking in strijd is met het gemeentelijk beleid zoals dat nog maar een jaar geleden is neergelegd in de Beheersverordening Mariënberg.


De voormalige snackwagen.