HHC zorgt voor stunt na 0-3 achterstand

HARDENBERG – Wie heeft ooit gezegd dat voetbal een eerlijk spelletje is? In de eerste helft van de wedstrijd HHC tegen Kozakken Boys op sportpark De Boshoek lieten de bezoekers uit Werkendam de Hardenbergers alle hoeken van het veld zien. Ze waren sneller, agressiever, technischer en meer een team dan de thuisploeg. Na 35 minuten stralende gezichten, de handen stuk van de vele high fives en een lach van oor tot oor bij de trainers van de gasten. Een uur later waren de gezichten verworden tot grimassen, vol ongeloof over de 4-3 nederlaag.

Na 35 minuten begonnen de supporters van Kozakken Boys “tien tien tien” te roepen. Hun ploeg was al aardig op weg, want op dat moment stonden de Werkendammers met 0-3 voor.
Het aantal levensgrote kansen voor de bezoekers stond minimaal op vijf bij rust, waarvan 3 waren verzilverd. HHC kon daar maar eentje tegenover stellen, toen Rens van Benthem in de allereerste minuut van de wedstrijd op de keeper van de Boys stuitte. Daarna niks meer. Die handvol kansen hadden de bezoekers zelf gecreëerd, maar ze werden af en toe flink geholpen door de HHC-verdediging. De 0-3 was illustratief, omdat die viel door slecht ingrijpen. Of eigenlijk: door niet-ingrijpen. Dit doelpunt mag Kevin Görtz zich aanrekenen, die trouwens de hele wedstrijd voor angstige momenten zorgde door slecht uit te verdedigen en regelmatig mis te tasten bij Kozakkenaanvallen. Dat het bij rust ‘slechts’ 0-3 stond kwam doordat de Werkendammers niet altijd het vizier op scherp hadden staan.

In de rust greep HHC-trainer Gertjan Karsten in. Niet door de weifelende en bij tijd en wijle schutterende verdediging te hergroeperen, maar door het middenveld en de aanval van nieuwe impulsen te voorzien. De opportunistische speelwijze had binnen 3 minuten succes, toen invaller Rob van der Leij scoorde. Toen na 25 minuten Koos Werkman de aansluitingstreffer scoorde gloorde er weer hoop in de harten van de HHC-supporters. Niet tevergeefs, want hoewel de Werkendammers enkele malen dichtbij 2-4 waren zorgde een andere invaller, Rick Hemmink, met twee doelpunten ervoor dat de punten in Hardenberg bleven. Na het laatste fluitsignaal vielen enkele spelers van Kozakken Boys languit op het gras, uitgeteld door het verrassende verlies. Voor de Werkendammers eigenlijk ook een onnodige nederlaag. Na het goede spel en de makkelijke voorsprong konden ze het in de tweede helft niet meer opbrengen voluit te gaan.

Voetbal is niet alleen een spel met de voeten, maar ook met het hoofd. Of eigenlijk wat daarin zit. Inzet, wilskracht, geloof in eigen kunnen en een portie geluk waren dit keer van doorslaggevende betekenis.