Het zijn zware tijden

Is dat iets voor Callista Bos? Dat schijnt de nieuwe sociaal ombudsvrouw van Hardenberg te zijn, hoewel dat bij mijn weten nooit officieel naar buiten is gebracht.
Maar goed, bij haar moet je dus zijn als er iets niet in orde is met bijvoorbeeld zaken op gebied van WMO of jeugdzorg. Of de GGD daar ook onder valt weet ik niet, anders trekken we gewoon aan de bel bij het Meldpunt Discriminatie.

Vorige week meldde de GGD vol trots de resultaten van een onderzoek naar de gezondheid onder volwassenen en ouderen in de gemeente Hardenberg. Jawel, u leest het goed: ouderen en volwassenen zijn twee verschillende groepen. Zodra je ouder bent, ben je niet meer volwassen. Dan ben je weer kind. Of misschien wel kinds. Hoe dan ook, dit is leeftijdsdiscriminatie waar tegenop getreden moet worden. Lees meer

Pleidooi voor gezondheidsonderzoek geitenhouderijen

OVERIJSSEL – De PvdA Overijssel pleit opnieuw voor een gezondheidsonderzoek naar geitenhouderijen. Omwonenden van geitenhouderijen lopen verhoogd risico op longontsteking. Deskundigen op het gebied van volksgezondheid vinden dat Overijssel dat risico onvoldoende serieus neemt. Dat blijkt uit verslaggeving van RTV Oost.

Statenlid Annemieke Wissink maakt zich al een tijd zorgen over de gezondheidsrisico’s rond geitenhouderijen. Volgens haar houdt de verantwoordelijke gedeputeerde tot nu toe vol dat het allemaal wel meevalt, dat een geitenstop niet hoeft en dat een onderzoek onnodig is. Nu blijkt dat experts het daarmee totaal oneens zijn vindt ze dat het de hoogste tijd is voor gedegen onderzoek door de GGD. Lees meer

Voorheen notabelen

In Duitsland is het niet ongebruikelijk om dorpjes rond een grotere plaats de status van wijk te geven. Tenminste, wat naam betreft. Om in de buurt te blijven: je hebt Neuenhaus en Neuenhaus-Veldhausen. En ook Nordhorn en Nordhorn-Klausheide. Dat zouden we ook in Nederland moeten doen.

Dedemsvaart wordt dan Hardenberg-Dedemsvaart. Balkbrug wordt Hardenberg-Balkbrug. En Sibculo wordt Hardenberg-Sibculo.
Op die manier heb je ook niet meer dat het handjevol Calimero’s in met name Dedemsvaart – onder leiding van notaris Bert Linde- nog langer van de leg raakt als de naam Hardenberg valt. Lees meer

HHC wint van Jong Sparta

HARDENBERG – HHC heeft zaterdag goede zaken gedaan door hekkensluiter Jong Sparta met lege handen terug te sturen naar Rotterdam. De Hardenbergers wonnen met 4-2 na een 1-1 ruststand.

De eerste helft was het een gelijk opgaande wedstrijd met weinig kansen voor beide ploegen. Jong Sparta beschikte over meer technische kwaliteiten, maar HHC compenseerde dat door een tomeloze inzet. Dat de Hardenbergers halverwege de eerste helft op voorsprong kwamen was dan ook niet vanwege een groot overwicht, maar onverdiend was het ook niet. Rens van Benthem scoorde na goed voorbereidend werk van Kevin Görtz. Lang konden de HHC’ers niet van de voorsprong genieten, want een minuut of vijf later zorgde Franck Bambock met een vlammend schot voor 1-1, hoewel daar volgens veel Hardenbergers hands aan vooraf ging. Lees meer

Actieplan tegen armoede

HARDENBERG – De gemeente Hardenberg wil proberen de stress van inwoners met geldproblemen en structurele armoede te verminderen. Dat gebeurt met de uit Amerika overgewaaide methode Mobility Mentoring.

Daar is uit onderzoek naar voren gekomen dat mensen die langdurig in armoede leven alleen maar oog hebben voor de korte termijn en vaak onverstandige beslissingen nemen. Deze geldstress zorgt ervoor dat het vaak niet lukt om armoede en schulden te overwinnen. Hardenberger ambtenaren worden getraind om deze stress te herkennen, waarna ze mensen met een uitkering proberen te ontwikkelen richting werk of als dat niet lukt richting vrijwilligerswerk. Lees meer

Beter handhaven orde en veiligheid dankzij nieuwe APV

HARDENBERG – Andere regels over carbidschieten, cameratoezicht, openingstijden van horecazaken, woonoverlast, asverstrooiing en handhaven van de openbare orde. Ze staan met nog een stel maatregelen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die B&W aanbieden aan de gemeenteraad.

Om met dat laatste te beginnen: stel dat hooligans van PEC Zwolle per trein door de gemeente Hardenberg reizen en ze ontmoeten in Mariënberg hooligans van Heracles waarbij het tot een grootschalige vechtpartij komt, dan kan burgemeester Peter Snijders nu beter ingrijpen dan voorheen. Lees meer

Zoektocht naar haventje

HARDENBERG – De gemeente Hardenberg is samen met onder meer het waterschap Vechtstromen op zoek naar een geschikte plek voor een haventje met plaats om boten aan te leggen.

Nu de stuwen bij Junne en Mariënberg er een sluis bij krijgen, kunnen boten met weinig diepgang Hardenberg bereiken. De huidige haven is voor hen niet geschikt. Deze wordt binnenkort wel uitgebaggerd, maar er kunnen geen voorzieningen zoals douches en toiletruimtes worden geplaatst.

Gemeente en waterschap hebben nog wel even tijd om een mooie plek te zoeken, want het duurt nog zo’n anderhalf jaar voordat de sluizen gereed zijn.

Brucht kan blijven voetballen

BRUCHT – De eigenaar van het voetbalveld en het verenigingsgebouw aan de Maatdijk in Brucht hoeft minder OZB te betalen dan hij had gedacht, waardoor het gebruik niet in gevaar komt. B&W van Hardenberg hebben besloten hem te compenseren voor de OZB-aanslag voor het gebouw.

Dat is bijzonder, omdat normaal gesproken alleen stichtingen of verenigingen compensatie kunnen krijgen voor de belasting die ze moeten betalen voor hun dorpshuis, clubhuis of kleedkamers, en geen particulier. In dit geval is compenseren eerlijker, meent het college, omdat veld en gebouw gebruikt worden door diverse verenigingen, er worden sociaal-culturele activiteiten gehouden voor de hele buurtschap.

Het beheer van het terrein en gebouw is in handen van vrijwilligers, maar de particulier krijgt de OZB-aanslag. De compensatie wordt dan ook aan de particulier uitbetaald, onder voorwaarden: hij moet samen met de gebruikers en Plaatselijk Belang een verklaring ondertekenen waarin staat dat de compensatie ten gunste komt van de gebruikers en niet van de eigenaar.